Op deze pagina vind je praktische informatie over de werking van de bib.

Bib buiten

 

Lid worden

Iedereen kan lid worden van de bibliotheek van Oostrozebeke. Ook als je in een andere gemeente of stad woont. Je meldt je aan bij de balie met je identiteitskaart en contactgegevens. Kinderen kunnen enkel ingeschreven worden onder begeleiding van een ouder of grootouder.

Lidmaatschap onder de 18 jaar is gratis. Volwassenen betalen 5 euro per jaar.

Een lidmaatschap van bibliotheek Oostrozebeke is ook geldig in de bibliotheken van: Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Pittem, Roeselare, Staden, Tielt, Wielsbeke en Wingene. Meld je bij een eerste bezoek aan een andere bib wel vooraf aan bij de infobalie.

 

Ontlenen

Wat kan ik lenen?

Vanaf 12 jaar kunnen alle materialen uitgeleend worden. Onder de 12 jaar kunnen geen materialen voor volwassenen uitgeleend worden.

Per kaart kan je een maximum aantal lenen van:

 • 25 gedrukte materialen (boeken, strips en tijdschriften)
 • 10 dvd's
 • 3 spellen

Alle materialen kunnen gratis ontleend worden met uitzondering van spellen (2 euro per spel).

Hoelang mag ik iets bijhouden?

Je mag alle materialen 4 weken bijhouden.

 

Verlengen

Als de materialen niet gereserveerd zijn door een andere lener kan je ze nog eens verlengen. Let wel: spellen kunnen niet verlengd worden.

Verlengen kan je steeds telefonisch of via mail. Verlengen kan je ook zelf online via Mijn Bibliotheek.

 

Inleveren

Inleveren kan aan de zelfscanbalie tijdens de openingsuren of via de inleverbus buiten de openingsuren. De inleverbus vind je rechts naast de ingang van de bib.

Te laat, wat nu?

Een materiaal te laat ingeleverd? Dan rekenen we 0,10 euro aan per materiaal per dag.

Je zal een eerste herinnering ontvangen (via mail of brief) 4 dagen na het verstrijken van de uitleentermijn en een tweede herinnering na 8 dagen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Vanaf een derde herinnering komt er wel een extra administratieve kost van 5 euro bij.

 

Reserveren

Is het materiaal dat je wenst uitgeleend? Vraag dan aan de balie om het te reserveren of doe het zelf online via Mijn Bibliotheek. De kostprijs hiervan is 0,50 euro. Wanneer het materiaal voor je klaarstaat in de bib ontvang je een bericht.

 

Aanvragen

Wil je graag een materiaal lenen dat niet aanwezig is in de collectie van onze bib? Dat kan! We laten het dan overbrengen uit een andere bibliotheek. De kostprijs hiervoor bedraagt 1 euro. Doe hier je aanvraag.

Is het aangevraagd materiaal pas recent verschenen (dit jaar of vorig jaar)? Dan mag je ook een aankoopsuggestie doen. We bekijken dan of we het materiaal voor onze bib aankopen en, indien aangekocht, zetten we het gratis voor jou klaar.

 

Tarieven

Een overzicht van onze tarieven:

 • Lidgeld vanaf 18 jaar: 5 euro per jaar
 • Leengeld spellen: 2 euro
 • Vergoeding laattijdigheid: 0,10 euro per materiaal per dag (+ eventuele administratieve kost van 5 euro)
 • Reservatie: 0,50 euro
 • Aanvraag materiaal andere bib (IBL): 1 euro
 • Kopie zwart-wit A4: 0,10 euro
 • Kopie zwart-wit A3: 0,20 euro
 • Kopie kleur A4: 0,80 euro
 • Kopie kleur A3: 1,60 euro

Heb je iets te betalen?

Betalen kan nu ook online via je Mijn Bibliotheek-profiel! Heb je nog geen Mijn Bibliotheek-profiel, lees dan hier hoe je je kunt registreren.

 

Privacy

De openbare bibliotheek maakt voor haar werking gebruik van digitale toepassingen. Je kan steeds nalezen hoe we jouw gegevens verwerken en beschermen in de privacyverklaring bibliotheekwebsite, privacyverklaring bibliotheeksysteem en de privacyverklaring online betalen.